Carina Lagerstedt Nilsson

Lite om mig

Jag heter Carina och jag är en Skånetös som började teckna som barn och måla tavlor i tonåren – först med blyerts, sedan kol, därefter olja och numera akryl. När jag var liten fanns det alltid tillgång till pennor av alla de slag och förstås vattenfärger och det var det bästa jag visste att sitta för mig själv och rita och måla. Det har alltid varit en naturlig del av mig, något som gör att jag kan andas och att jag känner mig levande.

Både svartvita teckningar och tavlor med mycket färg ligger mig varmt om hjärtat. När jag skapar låter jag dagsformen och mitt inre styra färgskalan – vad jag känner för just för stunden – och det ger mig otroligt mycket energi och får mig att känna mig fri i mitt skapande.

Mina motiv varierar och jag är ganska ombytlig till min natur i det att jag testar nya målningstekniker och färgskalor, därför blir det många blandade motiv och struktur på mina tavlor. Just nu målar jag i akryl och jag använder olika verktyg som t ex penslar, palettknivar, svampar, korkar, linjaler, plastkort och gör egna schabloner.

Inspirationen hämtar jag från naturen – oftast blommor och en och annan gång småkryp som skalbaggar och jag älskar att måla närgångna motiv som t ex en stor blomma som fyller hela tavlan (makro och mikro), men också abstrakta motiv med få färger. Oftast kommer mina idéer plötsligt när jag t ex tittar på en blomma eller om jag står och tittar på en buske med bär – något från naturen. Men ibland också när jag ser olika mönster som jag ser som antingen vackra eller som jag ”bara måste” måla.

Jag har ingen egen målarstudio ännu, men den är på gång och om du i framtiden vill boka in ett besök, så hör av dig till mig på kontakt@carina-lagerstedt-nilsson.se. Har du kanske sett en målning du är intresserad av – skriv en rad, så berättar jag om den finns tillgänglig att köpa!

En annan sida av mig

Förutom att jag målar och tecknar så driver jag sedan några år tillbaka min app RekoKollen och min svenska kemikalietjänst KemikalieKollen. Dessa tjänster är båda sprungna ur min känsla av att synliggöra något som jag själv uppfattar som bekymmersamt. Tjänsterna är till för konsumenter som önskar hitta produkter utan en massa industridesignade kemikalier och som önskar få kunskap om hur olika kemikalier som godkänns som ekologiska och naturliga tillverkas.

Denna resa i kemikaliernas värld tog sin fart för cirka 20 år sedan då jag själv fick barn. Jag antar att det är då många föräldrar börjar fundera över vad olika produkter egentligen innehåller, men jag nöjde mig inte med att produkterna stod på ekohyllan utan började faktiskt intressera mig för vad de innehöll. Och så har det fortsatt.

I en värld som översvämmas av kemikalier, oavsett om de är godkända av någon organisation eller inte så är det min absoluta övertygelse att vi behöver minska användandet och även tillverka färre kemikalier – även om de anses vara ”gröna”. Istället för att bygga ett samhälle på tillväxt så behöver vår planet ”nerväxt” dvs degrowth, anser jag. Jag hänger en del på LinkedIn och ifall du också gör det så kanske vi ses där!

följ mig på instagram

@lagerstedt.art